FORGOT YOUR DETAILS?

Het begin

In Venray bestond in de jaren 1950 het Sint Antoniuspatronaat. Het doel van het patronaat was om opgroeiende jongens van de straat te houden. Men organiseerde vele recreatieve activiteiten en beschikte tevens over een wandelclub, zeer toepasselijk “Ambulo” (Ik wandel) genaamd. In die tijd namen veel wandelverenigingen slaginstrumenten mee op hun tochten. “Ambulo” wilde niet achterblijven en besloot een drumband op te richten. Op 22 juni 1959 werden de beginstenen gelegd voor wat later M.M.S.K. St. Petrus’ Banden zou worden.

De belangstelling voor de nieuwe vereniging was overweldigend. Door de grote toestroom aan leden werd de drumband meteen aangevuld met jachthoorns, trompetten en sousafoons. De naam waaronder men zich in die tijd presenteerde was “Jachthoorn- en Trompettenkorps St. Petrus’ Banden”. De repetities vonden in 1959 op iedere woensdag en zondag plaats, iets dat tot 2010 ongewijzigd is gebleven. De muzikale leiding was in handen van dhr. Sraar Bakens, die met veel enthousiasme zijn muzikanten begeleidde in de patronaatsgebouwen. De succesvolle start werd een jaar later bekroond met het eerste uniform, bestaande uit beige broeken, rode jassen en zwarte baretten.

Gestage groei

Het korps groeide in de jaren ’60 gestaag en verzorgde vele optredens in Venray en de rest van Nederland. Er volgden zelfs optredens op grote muzikale feesten in Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. In 1973 werd het korps uitgebreid met een groep majorettes. Besloten werd een naamswijziging door te voeren; men ging verder als “Muziek- en Majorettenshowkorps (M.M.S.K.) St. Petrus’ Banden”. Vanaf midden jaren ‘70 braken er tijden van groot succes aan voor M.M.S.K. Zo werd in 1975 voor het eerst een Taptoe in Venray gehouden, een evenement dat bijna 25 jaar lang terugkeerde op de Grote Markt.

Daarnaast werden op diverse concoursen prachtige prijzen gewonnen. Zo sleepte het korps in 1977 het Limburgs Kampioenschap in de wacht en behaalden de majorettes in 1983 diverse individuele prijzen op het Nederlands Kampioenschap. Vanaf 1980 beschikte M.M.S.K. tevens over een nieuw uniform, bestaande uit blauwe broeken, rode jassen en zwarte baretten. Het korps floreerde en was een begrip in kringen van showkorpsen.

In de beginjaren van deze eeuw werd besloten een nieuwe weg in te slaan. Shows en straatoptredens zijn nog steeds een zeer belangrijk element in het jaarprogramma van M.M.S.K. Zo begeleidt het korps diverse evenementen in Venray zoals de carnavalsoptochten, de Avondvierdaagse en de intocht van Sinterklaas. Daarnaast presenteert M.M.S.K. zich regelmatig als zittend orkest. Jaarlijks terugkerende optredens zijn de opluistering van de communiemissen en de mis op Tweede Kerstdag in de Venrayse kerken. De grootste optredens vonden echter plaats in de Venrayse Schouwburg, waar de theatervoorstellingen “Musicals on Stage” en “Musicals on Stage II” een enorm succes waren.

 
Muziek-, Mars- en ShowKorps

Eind jaren ’80 ondervond het instrumentarium een grote wijziging en schakelde M.M.S.K. over naar een drumfanfare-bezetting. De majorettengroep werd eind jaren ’90 opgeheven vanwege een dalende belangstelling en de opkomst van moderne dans. De naam werd ten gevolge daarvan veranderd in “Muziek-, Mars- en ShowKorps St. Petrus’ Banden”, de naam die het korps nog steeds draagt.

In de beginjaren van deze eeuw werd besloten een nieuwe weg in te slaan. Shows en straatoptredens zijn nog steeds een zeer belangrijk element in het jaarprogramma van M.M.S.K. Zo begeleidt het korps diverse evenementen in Venray zoals de carnavalsoptochten, de Avondvierdaagse en de intocht van Sinterklaas. Daarnaast presenteert M.M.S.K. zich regelmatig als zittend orkest. Jaarlijks terugkerende optredens zijn de opluistering van de communiemissen en de mis op Tweede Kerstdag in de Venrayse kerken.

De grootste optredens vonden echter plaats in de Venrayse Schouwburg, waar de theatervoorstellingen “Musicals on Stage” en “Musicals on Stage II” een enorm succes waren.

50-jarig bestaan

Het jubileumjaar 2009 werd opgeluisterd door een reeks uiteenlopende activiteiten. Zo vond er een buitenconcert plaats in het Odapark in Venray en blies men Taptoe Venray nieuw leven in met deelname van landelijk hoog aangeschreven muziekkorpsen. Tevens presenteerde men daarbij de nieuwe Marco Borsato-show in een compleet vernieuwd uniform, waarin de traditionele blauwe en rode kleuren goed zijn verwerkt. Dankzij deze activiteiten werd M.M.S.K. beloond met de “Wakkere Piëlhaas”, jaarlijks uitgereikt door de carnavalsvereniging aan diegenen die zich belangeloos ingezet hebben voor het sociale en culturele aspect binnen de Venrayse gemeenschap.

Op dit moment bestaat M.M.S.K. St. Petrus’ Banden uit zo’n 35 leden. Het orkest, ondersteund met drummer en percussionisten, staat onder leiding van Joop Derks. De muziekkeuze ligt op moderne, ook bij jeugdigen, herkenbare en prettig in het gehoor liggende muziek. Het is mede daardoor dat M.M.S.K. beschikt over een ledenbestand met de gemiddelde leeftijd van slechts 20 jaar. Medio 2015 werd vanwege teruglopende belangstelling de slagwerkgroep opgeheven. Het korps mag dan wel 50 jaar bestaan, het is nog steeds springlevend en straalt een jeugdig enthousiasme uit.

TOP