FORGOT YOUR DETAILS?

In dit artikel vind je alle praktische zaken die binnen M.M.S.K. St. Petrus' Banden van toepassing zijn zoals wat er als lid van je verwacht wordt en waar je met je problemen terecht kunt.

Hoofdstuk 1 - Nieuwe leden

Nieuwe leden kunnen zich aanmelden via een aanmeldingsformulier. Het verstrekken van dit formulier geschiedt door een persoon binnen de vereniging, te weten de secretaris (momenteel is dat Jack van der Elsen). Het aanmeldingsformulier dient dan ook volledig ingevuld bij hem ingeleverd te worden. Hierna wordt de aanmelding in behandeling genomen door het dagelijks bestuur en de dirigent/instructeur. Uit dit overleg komt een besluit of men als lid/leerling kan toetreden tot de vereniging.

Toelatingsleeftijd
In principe geldt een toelatingsleeftijd van minimaal zes jaar. Geadviseerd wordt echter om te wachten tot een leeftijd van acht jaar, omdat kennis van rekenkundige eigenschappen (breuken) is vereist bij het lezen van noten. Ook is van belang dat een jeugdig lid het instrument kan hanteren, denk aan bijvoorbeeld de motoriek. In overleg met het bestuur en betrokkenen kan hiervan worden afgeweken.

Voor ouders van leerlingen onder de 16 jaar wordt jaarlijks een bijeenkomst georganiseerd om gedachten uit te wisselen met het jeugdteam en eventueel de technische staf. Verschillende onderwerpen komen hier aan bod, zoals opleiding, repetitiebezoek, deelname aan optredens enz. De bijeenkomst vindt medio april plaats.

Hoofdstuk 2 - Opleidingen

De opleiding van leerling-muzikanten wordt georganiseerd door de vereniging maar vindt plaats bij en door ingehuurde leraren. Buiten deze zogenaamde HaFaBra-cursussen bestaat de mogelijkheid om, in overleg met het bestuur, een interne opleiding te krijgen. Voor tamboers bestaat de mogelijkheid om een geheel interne opleiding te volgen. Dit wordt niet afgesloten met een examen. Hiernaast worden ook tamboers echter geadviseerd ook de HaFaBra-opleidingen te volgen.

De kosten voor de opleiding dienen vóór aanvang van de cursus aan de vereniging te worden betaald. Hiervoor wordt samen met de te betalen contributie een opgave verstrekt. Dit gebeurt in de maand maart.

Exercitie
Omdat wij een Mars- en ShowKorps zijn is het belangrijk dat je bekwaam bent in het exerceren. Daarvoor moet je een aantal exercitielessen gevolgd hebben. Deze lessen worden verzorgd door de tambour-maître. De lessen bestaan uit het leren van de "stoktekens" en het marcheren in een groep. De bekwaamheid van de leerling wordt na de lesperiode getoetst. Als je hiervoor in aanmerking komt word je benaderd door het exercitieteam.

Vergoedingsregeling opleidingskosten

Wanneer je lid bent van de vereniging en tevens een opleiding wilt volgen aan het Kunstencentrum ontvang je een gedeeltelijke vergoeding voor de opleidingskosten. Deze vergoeding bedraagt m.i.v. 1/1/2010  75,- euro. Dit is met algemene stemmen aangenomen in de Algemene Ledenvergadering op 14 maart. Voor leerlingen die vóór 2010 met de opleiding zijn gestart geldt in ieder geval tot mei de oude regeling. Van tamboers die de interne opleiding volgen wordt een vergoeding van 75,-  euro verwacht.

Hoofdstuk 3 - Contributie

Het verenigingsjaar loopt van 1 januari t/m 31 december. De contributie dient in één keer te worden voldaan. Alleen in overleg met de penningmeester kan in termijnen worden betaald. Voor 2022 is een contributie vastgesteld en geaccepteerd in de Algemene Ledenvergadering van 110 euro per lid per jaar.

Hoofdstuk 4 - Repetities

Repetitiedagen en plaats
- Woensdag 19:30 - 21:30 (Orkest)

Het orkest repeteert in het clubgebouw Odeon.

Vakanties
Tijdens de zomervakantie (school) worden gedurende 1-1,5 maand geen repetities gehouden. De data van de laatste repetitie vóór en de eerste repetitie ná de vakantie worden in overleg met de dirigent en instructeur bepaald.

Repetitiebezoek
Van elk lid wordt verwacht dat hij/zij de repetities zoveel mogelijk bijwoont en dat het "huiswerk" op dat moment ingestudeerd is. Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat je een keer verhinderd bent voor een repetitie. Afwezigheid zonder een afmelding van tevoren is echter storend en kan irritatie veroorzaken bij collegamuzikanten. Meld je daarom altijd af als je niet kunt! Om een overzicht te krijgen van het repetitiebezoek van de leden wordt tijdens repetities een presentielijst bijgehouden.

Afmelden voor repetities of optredens
Ben je als blazer of tamboer verhinderd voor een repetitie of optreden, meld je dan af bij Inge Baltissen (mobiel 06-47112726 liefst middels een SMS bericht).

Enkele afspraken tijdens repetities
1. Wees op tijd aanwezig, uiterlijk vijf minuten voor aanvang. Zorg ervoor dat je op tijd je spullen, of zoals bij tamboers de spullen van je groep, speelklaar hebt staan zodat de repetitie ook daadwerkelijk op tijd kan beginnen.

2. Ga tijdens de repetitie niet onnodig rondlopen om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan of nog snel iets te pakken. Hier hebben we de pauze voor.

3. Indien je (geldig) te laat arriveert treed je niet toe tot de groep tot de dirigent/instructeur daarvoor toestemming geeft.

4. Luister aandachtig naar de uiteenzettingen van de dirigent/instructeur. Praat er niet doorheen, maak geen flauwekul en volg de repetitie met aandacht. De dirigent/instructeur heeft te allen tijde de leiding en kan je in het uiterste geval verwijderen van de repetitie.

5. Zorg dat je de door de dirigent/instructeur opgegeven muziekstukken thuis ook daadwerkelijk instudeert. Dit zorgt ervoor dat repetities snel en rendabel kunnen verlopen.

6. Ruim na afloop je eigen spullen, stoel en groepsinstrumenten op en leg ze op de daarvoor bestemde plaats terug.

7. Wees zuinig op alle eigendommen van de vereniging!

Hoofdstuk 5 - Instrumentarium

Het instrument
Het instrument, dat aan het lid in bruikleen wordt gegeven, blijft te allen tijde eigendom van de vereniging. Er wordt van je verwacht dat je het goed onderhoudt en in optimale conditie houdt. Het gebruik van een eigen instrument is uiteraard toegestaan, mits past in het klankbeeld van het korps. De door de vereniging verstrekte instrumenten mogen niet worden uitgeleend aan derden.
Het instrument is eigendom van de vereniging en mag niet zonder toestemming van het bestuur worden gebruikt bij activiteiten die niet verenigingsgebonden zijn.

Onderhoud van het instrument
Het normale onderhoud van het instrument dient te gebeuren door het lid zelf. Wat dit inhoudt, wordt uitgelegd wanneer het instrument wordt uitgereikt. Er wordt op toegezien dat het onderhoud ook daadwerkelijk plaatsvindt. Weet je niet meer hoe je dit het beste kunt doen, vraag dan advies aan iemand die hetzelfde instrument bespeelt. Indien je nieuwe rietjes nodig hebt, vraag deze dan aan Ineke Smits-Thielen of Guus Smits.

Lessenaar en muziekpartijen
De lessenaar, het marsboekje en de klapper worden verstrekt en blijven eveneens te allen tijde eigendom van de vereniging. Derhalve worden deze spullen bij beëindiging van het lidmaatschap weer terug verwacht. Muziekpartijen worden in eerste instantie verstrekt door de dirigent of de instructeur.

Reparaties en eventuele ongelukken
Schade en/of reparatie aan het instrument moet direct worden gemeld bij Guus Smits (tel. 06-46722411). Dit in verband met het inschakelen van de verzekering.

Registratie verenigingseigendommen
Voor het in het bezit hebben van verenigingseigendommen (uniformen, instrumenten e.d.) dient bij ontvangst te worden getekend op het daarvoor bestemde formulier. Alleen op die manier ben je rechtmatig in het bezit van deze spullen.

Hoofdstuk 6 - Uniform

Het uniform van de muzikanten bestaat uit de volgende zaken:
- Colbert
- Pantalon met broekriem
- Twee witte overhemden met epauletten
- Stropdas
- Hoofddeksel met pluim
- Men dient zelf voor chique en volledig zwarte schoenen en sokken te zorgen!

Om er netjes en uniform uit te zien zorgt ieder lid ervoor dat de kleding schoon is en goed wordt onderhouden.

Wanneer krijg je een uniform?
De toekenning van het uniform gebeurt op advies van het muziekteam en exercitieteam en is dus mede afhankelijk van de inzet en vorderingen van het lid. Een tijdstermijn is moeilijk van tevoren af te spreken maar er gelden wel enkele basisvoorwaarden:
- Blazers dienen in het bezit te zijn van het HaFaBra-diploma A
- Tamboers moeten minimaal de roffel en vier marsen/slagwerkstukken kunnen spelen die door de instructeur worden uitgezocht.
- Tevens dienen alle leden bekwaam te kunnen exerceren zodat zij ook aan straatoptredens kunnen meedoen.

Wie geeft de uniformen uit?
De uniformen worden verzorgd en uitgegeven door Anny Derks. Zij zorgt ervoor dat het uniform goed past en zal tevens advies geven over het onderhoud van het uniform. Is er iets kapot aan je uniform, of past het niet meer, kom dan naar Anny. Zij zal bekijken hoe verder te handelen.

Wanneer je lidmaatschap beëindigd wordt, wordt verwacht dat het uniform volledig en schoon (stomerij) wordt ingeleverd. Dit moet binnen een maand na opzegging van het lidmaatschap gebeuren bij:
- Anny Derks (tel. 0478-586422, E. waderksderks@home.nl)

Hoofdstuk 7 - Bestuur en teams

Bij ieder(e) reptitie of optreden is wel een bestuurslid aanwezig. Bij hen kun je terecht voor allerlei vragen over de vereniging. Eventuele vragen van bestuurlijke aard kunnen (liefst schriftelijk) worden ingediend bij het bestuur waarna deze in de eerstvolgende bestuursvergadering worden behandeld. Omdat het bestuur taken verdeelt over diverse teams worden veel leden betrokken bij het "bestuur" van de vereniging. De bestuursleden kun je vinden onder het menu info-bestuur en de teams met hun taken en leden staan onder het menu leden-teams.

Hoofdstuk 8 - Werkzaamheden en verenigingsactiviteiten

Regelmatig wordt er beroep op de leden gedaan om zich anders dan muzikaal in te zetten voor de vereniging. Ook onze vereniging kan namelijk niet zonder de inkomsten uit diverse nevenactiviteiten. Van alle leden wordt verwacht dat men zich inzet als er werkzaamheden of acties zijn ten gunste van de verenigingskas. De extra financiën die zo binnen komen zijn niet alleen voor het plezier en als extraatje bedoeld maar dienen vooral om de hoogte van de contributie te beperken. Indien leerlingen vanwege een te jonge leeftijd zich niet kunnen inzetten voor de vereniging wordt een beroep gedaan op de ouders/verzorgers.

Hoofdstuk 9 - Verenigingsmededelingen

Mededelingen over optredens worden na de repetitie of via e-mail gedaan. Wanneer er een aanvraag voor een optreden binnenkomt, wordt zo snel mogelijk geïnventariseerd of er voldoende leden aanwezig kunnen zijn. We gaan er dan ook vanuit dat als je je opgeeft, je ook daadwerkelijk aanwezig bent.

Verder is de informatie over de repetities, optredens en andere activiteiten terug te vinden in de beide agenda's op de website. In het menu actueel-agenda staat algemene informatie over het optreden. In het menu leden-agenda staat de informatie die belangrijk is voor de muzikanten en vrijwilligers. Denk hierbij aan aanvangstijden, te spelen muziek en de te dragen kleding.

"Let wel, de tijd die in de agenda's bij "wanneer" staat aangegeven is altijd de aanvangstijd van het optreden of de activiteit zelf, dus niet de verzameltijd."

Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om op de hoogte te zijn van mededelingen en het is dan ook zaak de website regelmatig te raadplegen om op de hoogte te blijven van lopende zaken. Tevens verschijnen er regelmatig verenigingsmededelingen in de Peel & Maas, die wekelijks op donderdag verschijnt. Tot slot is er altijd nog het mededelingenbord, dat in het gebouw van Diana naast de bar hangt.

Vragen

Voor vragen kun je altijd terecht bij één van de bestuursleden of contactpersonen. Tevens is er de mogelijkheid om als lid of ouder van een lid vragen te stellen tijdens het maandelijkse kletskwartier. Dat vindt plaats op elke eerste zondag van de maand, om 11:45 in het gebouw van Diana.

Hoofdstuk 10 - Beëindiging van het lidmaatschap

Beëindiging van het lidmaatschap dient schriftelijk en met duidelijke vermelding van reden te gebeuren. Dit schrijven moet gericht zijn aan de secretaris, met hierin vermeld vanaf welke datum men het lidmaatschap wil beëindigen. Men blijft echter contributieplichtig totdat alle verenigingseigendommen zijn ingeleverd bij de verantwoordelijke personen en eventueel achterstallig onderhoud of niet gedane betalingen bij de penningmeester zijn voldaan.

TOP